Oglądaj | Boże Narodzenie w czasach niedoborów.... | spotkanie online - Instytut Pileckiego

Kolekcje cyfrowe / Mediateka

Oglądaj | Boże Narodzenie w czasach niedoborów.... | spotkanie online

Święta Bożego Narodzenia, oprócz skojarzeń religijnych i rodzinnych, przywołują na myśl suto zastawiony stół. W jaki sposób w PRL zdobywano deficytowe dobra?

Czy ówczesne tradycje różniły się od tych, które znamy dzisiaj? Czy rzeczywiście świątecznego karpia nakazał przyrządzać Hilary Minc?
 
Na te i inne pytania szukali odpowiedzi dr Monika Milewska, historyk i antropolog kultury, autorka książki „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL”. Rozmowę poprowadził dr hab. Andrzej Zawistowski z Instytutu Pileckiego, prof. SGH.
 
Spotkanie odbyło się w ramach cyklu „Klio w świecie ekonomii, czyli porozmawiajmy o gospodarce”.

Zobacz także